top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDaniela Polačková

Na pečlivém výběru porodnice záleží

Aktualizováno: 30. 12. 2021


V posledních dnech jsem se setkala s problematikou nutnosti výběru porodnice, která je vstřícná k přáním a představám rodičů o porodu a hodinách bezprostředně po něm. Dnes už z mnoha výzkumů víme, že na tomto období velmi záleží a některé věci, jako například separace dítěte od matky v prvních hodinách a dnech, má až fatální následky.

Nemohu nezmínit to, co ve svých knihách uvádí David E. Chamberlain, psycholog a průkopník v oboru prenatální a perinatální psychologie:

Z výzkumů dnes vyplývá, ze i o málo navýšená dávka pozornosti a kontaktu matky s novorozencem má zásadní vliv na jeho zdraví, růst i učení. První podněty by měly pocházet z náruče matky a od nejbližší rodiny. Nejde o nic ‘víc’, než mít miminko u sebe, mazlit se s ním, kojit ho a mluvit na něj 💕


Pro příklad: pediatři Marshall Klaus a John Kennell prozkoumali výsledky sedmnácti různých experimentů a došli mimojiné k závěru, že děti, které byly alespoň pár minut po narození v kontaktu s matkou, méně plakaly a byly usměvavější, než děti, které byly okamžitě odneseny na novorozenecké oddělení.

...no dobře, miminko víc pláče...s tím se možná někteří rodiče smíří, říkáte se asi...


V delším časovém horizontu (2-5 let) se pak ale prokázala u dětí, které byly více v ranném kontaktu s matkou vyšší IQ, lepší porozumění jazyku i vyjadřovací schopnosti a větší slovní zásoba. Aha...!


Tímto velmi krátkým nahlédnutím na vysledky studií a výzkumů chci oslovit budoucí rodiče: vyberte si porodnici vstřícnou k vašim přáním a představám o porodu, vstřícnou k vám a vašemu dítěti, které se zde narodí. Protože na tom, co se bude první hodiny a dny po porodu dít doopravdy záleží 🤗

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page